Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Zelená lékárna

 

LÉČIVÉ ÚČINKY
ZELENINY A OVOCE
 
 
 
 
ČESNEK

 
Účinky :
Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má
protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék proti rýmě, při zánětu krku,
kašli a dýchacích potížích. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu
v krvi. Podporuje volný průtok krve. Snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje hladinu
cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.
Množství :
Aspoň jeden stroužek denně. Účinek 1-2 strstroužků česneku denně
na zdravotní stav srdce je zjevný po několika týdnech. Používá sa
v kloktadlech a čajích. Při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový
tampón napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti
zánětu.
 
 
 
BROKOLICE

 
Účinky :
Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko
vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů
C a E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.
Množství :
Jezte jednou týdně 20 dkg v páře povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3
dávky brokolice po 170 g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny.
Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé , kteří jedí brokolici víc jak
2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem jódu.
 
 
 
CIBULE
 
Účinky : allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní
systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené
a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku
nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zistili,
že je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku
potřebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E.
Množství : čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen
 čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou.
Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.

Prostředek proti chřipce :
cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup.
Užívejte po lžičkách.
Na všechny respirační infekce :
připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát
přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.
Opar rtu :
léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.
Rýma :
předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.
Bolesti krku :
zmírní zábal z jemně nasekané cibule.
Hnisající rány : potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.
 
 
 
ČERVENÁ ŘEPA
 
 
 
 
Účinky : Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází
zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny,
které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a
ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinky. Obsahuje vitamíny
skupiny B, vzácné minerální a lipotropní látky. Obsahuje jód, kobalt a
doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin.
Je výživná, posiluje organizmus, pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.
Množství : Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a šťávu masírujeme
do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku.
Doporučuje se roční spotřeba 3 kg. Pozor! Více jak 100ml šťávy může
vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku míchat s
mrkvovou šťávou.
 
 
FENYKL
Fenykl obecný a co o něm možná nevíte
 
 
Účinky : Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávení
a má uklidňující vliv na nervovou soustavu. Fenykl je znám svou schopností
uvolnit zastavené větry a pomoci při plynatosti. Semena fenyklu
mají protispasmatický účinek, zmírňují žaludeční křeče. Je bohatým zdrojem
draslíku. Pro lidi s oblibou jídel s fenyklem může zvýšený příjem draslíku pomoci
redukovat vysoký krevní tlak. Je důležitou součástí dětských čajů. Velmi
příznivě působí proti bolení bříška u kojenců.
Množství : Stonky a listy jezte v neomezeném množství. 200 gramová vařená
porce nahradí 20-30% denní potřeby draslíku u dospělého člověka.
Doporučuje se maximálně jedna čajová lžička semen fenyklu denně.
Nedoporučuje se konzumovat semena po dobu těhotenství.
 
 
ZELÍ
 
Zelí
 
Účinky : Rostlinné látky a vitamín C předcházejí rakovině. Balastní látky
regulují zažívání a povzbuzují líná střeva. Kysané zelí pomáhá při pocitu
plnosti, pálení žáhy a krkání. Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční
vředy, dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva ze zelných listů
zmírňuje záněty, působí dezinfekčně a odvádí škodlivé látky přes kůži.
Acetylchlorin, který obsahuje, působí při depresích. Obsahuje antioxidanty a
jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.
Množství : 1/4 hlávky pokryje 1/5 denní potřeby vitamínu C. Vnější listy a
košťál je třeba pro zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit. Obklady z čerstvých
listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového mechýře a léčí kožní choroby.
Pri žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5-6 skleniček šťávy
denně, asi hodinu před jídlem.
 
KUKUŘICE
 

 
 
 
Účinky : Vysoký obsah manganu působí proti stresu, svalovým křečím a
srdeční arytmii. Železo pomáhá proti chudokrevnosti.
Množství : Je bohatým zdrojem energie - je v ní mnoho uhlohydrátů a bílkovin.
100g pokryje téměř polovinu denní potřeby železa.
 
MRKEV
 

 
 
Účinky : snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních
chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko
rakoviny plic. Jednoduchý způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je
vynikající regenerační potravinou když se člověk cítí vyčerpaný, nebo se
zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, betakaroten, železo, vápník,
draslík a sodík.
Množství : Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte pohár čerstvé šťávy.
Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační
terapií pro játra. Víc vitamínu A - karotenu se uvolňuje ze zpracované mrkve
než při jezení v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při rychlé tepelné
úpravě až 60%, při jezení celé syrové mrkve jen 5%. Do čerstvé mrkvové
šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten
v těle lépe využije.
 
 
 
PAPRIKA

 
Účinky : Vitamín C neutralizuje volné radikály a posiluje
obranyschopnost organizmu. Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost
zažívacího traktu. Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání
před škodlivým vlivem slunce na pokožku.
Množství : Pro vysoký obsah vitamínu C se doporučuje jíst ji preventivně
při nachlazení. Jedna středně velká paprika pokryje dvoj až trojnásobek denní
potřeby dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí ani zahříváním
ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x více betakarotenu a 2x více
vitamínu C, než paprika zelená.
 
PETRŽEL
 
 
 
Účinky : Petržel je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík,
fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti.
Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu. Povzbuzuje
činnost jater a pomáhá při dně. Je užitečným zdrojem vápníku. Pomáhá
organizmu zbavit sa nadměrné tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového
dýmu.
Množství : 100g obsahuje 170mg vitamínu C. Doporučuje se používat jako
koření. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou.
Odvar ze semen uvoľňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti
hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě
odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.
 
 
PÓR


 
 
Účinky : Působí proti nadýmání a pocitu plnosti, žlučovým kamenům a
nechutenství. Obsahuje množství vitamínu E, karotenů, železa a syrový
obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. Tak jako cibule a česnek,
i pór je mimořádně antiseptický a pomáhá chránit srdce a artérie
před arteriosklerózou a vysokému krevnímu tlaku.
Množství : Pórový odvar se lehce připravuje a je vynikající na nahrazení
úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu. Jednoduše povařte 8-10 pórů
ve 2-3litrech vody asi 1-2hodiny.

Pórový sirup je účinný prostředek na plicní infekce. Uvařte několik pórů ve
vodě, a když změknou, extrahujte šťávu protlačením přes gázu. Přidejte
med a pravidelně užívejte.
 
RAJČATA

 
 
Účinky : Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných
bakterií ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo srdečně-cévních
chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Slouží jako
odvodňovací prostředek. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E,
vitamín C a betakaroten.
Množství : Jezte libovolně. I rajčatový protlak je bohatý na karoteny a
vitamín E. Jeden pohár protlaku chrání před rozličnými chorobami, hlavně
před nachlazením. Preventivně pijte 1 pohár rajčatové šťávy 3x denně po dobu 3-4
týdnů.
 
ŘEDKVIČKA


 
 
Účinky : Pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Éterické oleje
podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Používá se při léčení
onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Obsahuje vitamíny C a B.
Množství : Doporučuje se jíst syrová. Doporučená dávka je 1-2 kg ročně.
 
SALÁT


 
 
Účinky : Kyselina listová a vitamín B zlepšují činnost mozku, paměť,
koncentraci a spánek. Je tradičním prostředkem na povzbuzení trávení
a činnost jater. Má uklidňující účinky.
Množství : Denně snězte 150g s rajčaty a bylinkami. Když chceme získat co
nejvíce živin, vybíráme salát který má víc větších, zelených listů. Umyté,
zabalené hlávky s roztrhanými listy rychle ztrácejí vitamín C a kyselinu listovou.
Salát ráda konzumují i malá domácí zvířata.
 
CHŘEST

 
 
Účinky : Výhonky jsou bohaté na vitamín C a mají mimořádně vysoký obsah
vitamínu E, který zlepšuje zrakovou ostrost a potlačují projevy stárnutí
pokožky, problémy se srdcem, zvyšují libido a účinně chrání buňky pred
útoky volných radikálů. Podzemní kořenová část vytahuje z půdy množství
účinných látek, především provitamín A. Je bohatý na vitamíny skupiny B a
obsahuje velké množství kyseliny listové. Mimo toho obsahuje hodně
draslíku a zinku. Chřest patří k nejlepším omlazovacím prostředkům v
přírodě. Posiluje imunitní systém a chrání před záněty. Aktivuje tvorbu hormonu
štěstí a pomáhá při poruchách spánku. O chřestu sa zároveň říká, že
upravuje vysoký krevní tlak, podporuje činnost srdce a ledvin. Pomáhá při
uvolňování nervového napětí.
Množství : Chřest je jako stvořený pro různé diety, neboť obsahuje velmi
málo kalorií (na 100g jen 18kalorií). Je též bohatý na vlákniny, které mají
blahodárný vliv na střeva. Když zkonzumujete 250g, pokryjete celodenní
potřebu vitamínu C. Chřestovou sezónu bychom měli využít na chřestovou
kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týdnu (denně
zkonzumovat 200g chřestu) se budeme cítit svěží a vitální.
 
Jak správně vařit chřest : nejprve odřežeme dřevnatou spodní část a
chřest oloupeme (postupujeme vždy od hlavičky dolů). Aby nezčernal,
namočíme ho do studené vody. Před vařením ho svážeme po 6-10
kusech a postavíme do hrnce s osolenou vodou hlávkami nahoru. Stačí když
bude ve vodě jen do poloviny, křehké hlávky se uvaří v páře.
Vaříme 10 - 15 minut.
 
ŠPENÁT

Účinky : Betakaroten a vitamín E zachytávají volné radikály. Kalium snižuje
krevní tlak a magnézium působí proti svalovým křečím.
 
 
Může ochránit před degenerací zraku. Je užitečným zdrojem železa. Mimo
toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápník a kyselinu šťavelovou, která
váže vápník, takže při větší spotřebě je třeba dávat pozor, aby se organizmus
neochudil o tento minerál.
Množství : 200g pokrývá polovinu denní potřeby kalia. Mražený špenát si
uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržuje
podstatné množství živin mimo kyseliny listové. Lidé postižení dnou, nebo ti
co mají ledvinové kameny, by se měli špenátu vyhýbat pro jeho vysoký
obsah oxalátů.
 
Jak správně vařit špenát : dobře umyté, očištěné lístky dáme do hrnce,
který uzavřeme pokličkou, a na mírném ohni minutu-dvě spaříme. Není třeba ho
podlévat vodou, stačí mu vlhkost, která se uvolní z lístků. Uvařené listy
pokrájíme nahrubo. Dáme na pánev s na tukem smaženou cibulkou, solí,
pepřem a kmínem, dusíme pod pokličkou do vydušení větší části vody a dle
potřeby přidáme česnek, nebo rozklepnuté vejce..Dochutíme muškátovým
květem..
 
ZÁZVOR

 
 
Účinky : Je klasickým léčebným prostředkem při rýmě, chřípce a kašli.
Osvěžující čaj připravený z čerstvého kořene pomáhá vylučovat hleny
a posiluje žaludek. Horký zázvorový čaj pomáhá při zimnici, obklady prinášejí
úlevu při zánětu nosních dutin, při zánětu průdušek a při jiných plicních
těžkostech.
 
Množství : Vatový tampón namočený v zázvorovém odvaru přináší
úlevu při bolestech ucha. Přiložený na pokožku zvyšuje prokrvení, a tak
zmírňuje bolesti způsobené chřipkou.
 
 
CELER

 
 
Účinky : Je to nejen známá zelenina, ale i důležitá léčivá rostlina.
Používají se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitamíny
a minerály. Je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou.
Éterické oleje a sedanolid mají povzbuzující účinek na zažívací orgány.
Betakaroten neutralizuje volné radikály. Kalium reguluje krevní tlak a krevní
oběh. Zbavuje pocitu stresu. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje
nervy a zlepšuje subjektivní stav. Naťový je lepší než kořenový. Je vynikající
složkou redukční diety.
Množství : 150g pokrývá 1/4 denní potřeby kalia. Najlepší je ho jíst syrový,
např. strouhaný v salátech. Celerové listy se dají dobře sušit a dlouho si
uchovávají svou vůni.
 
 
BRAMBORY

 
 
Účinky : Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a B a obohacují tělo
draslíkem, magnéziem, fosforem a železem. Vyrovnají se dietním
potravinám i počtem kalorií. Nejvíc se v lidové medicíně využívá šťáva ze
syrových brambor tradičně na trávicí těžkosti, gastritidy, poruchy jater a
žlučové kameny. Syrová bramborová šťáva utišuje záněty a podporuje
hojení kožních infekcí a poranění. Plátky syrové brambory jsou vynikajícím
obkladem na opary a omrzliny, a když ho dáme na spánky, pomůže na bolesti
hlavy a migrénu.
Množství : 100g brambor = 70 kalorií. Pokud se brambory vaří (v páře nejlépe)
nebo pečou ve slupce, zachovávají si mnoho ze své výživové hodnoty a jsou
i lehce stravitené.
 
 
ŘEŘICHA

 
 
Účinky : Je bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá při
chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev
a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku. Žvýkání
syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení. Při
vnějším použití vhodně působí na nečistou pleť a hnisavé vřídky.
Množství : Podle lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou
osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci.
 
 
ANANAS

 
 
Účinky :
má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při
uzdravování, zmírňují rozličné záněty a zlepšují trávení. Urychlují spalování
tuků a zabraňují tvorbě tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmírňuje
otoky. Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké
skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organizmu. Mimo vitamínu B12
a E poskytuje i ostatní vitamíny, minerální a stopové látky.
Množství :
v čase diety konzumovat půl ananasu denně, jeden plátek před každým
jídlem. Častá konzumace čerstvého ananasu má blahodárné účinky.
Čerstvě vytlačená šťáva se používá při horečkách a při mořské nemoci.
V zemích karibské oblasti, odkud pochází ho považují za afrodiziakum.
 
 
BANÁN

 
 
Účinky : Díky obsahu tryptofanu je vynikajícím antidepresivem, který má
pozitivní vliv na náladu. Ideální pro lidi, kteří potřebují vytrvalost, sílu a
soustředění. Mají vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíku
(382mg/100g). Jeden-dva banány zlepší náladu a pomáhají usnout.
Množství : Jezte libovolné množství.
 
 
TŘEŠNĚ

 
 
Účinky : Obsahují vitamín C a draslík. Ten pomáhá udržovat zdravou
pokožku a pravidelný rytmus srdce. Působí preventivně proti dně, odvádějí
z těla toxické látky a čistí ledviny. Mají močopudné účinky a pomáhají
pročistit organizmus. Nachází se v nich kyselina křemičitá, která blahodárně
působí na zpevnění vaziv. Mimo toho obsahují i fosfor, který uklidňuje
nervovou soustavu. Třešňové listy se přidávají i do čajových směsí pro
jejich močopudné účinky. Koupel v odvaru zmírňuje bolesti kloubů při
revmatizmu.
Množství : Jezte libovolné množství. Třešně se stopkou vydrží déle.
 
 
RYBÍZ

 
 
Účinky : Obsažené flavonidy působí proti arterioskleróze, nachlazení
a při problémech se střevy. Napomáhají sekreci různých štáv. Jsou
bohaté na betakaroten, biotin, vitamín C a E. Zabraňují infekci močových
cest. Přinášejí úlevu při zánětech. Výborný zdroj draslíku.
Množství : Jezte libovolné množství, především syrového rybízu. Džusy z
černého rybízu často obsahují jen málo ovoce. Proto si řádně přečtěte obal.
 
 
GRAPEFRIUT
 
 
 
Účinky : Obsahuje vitamín C. Růžový je na něj bohatší než bílý. Mimoto
obsahuje betakaroten, jenž se v organizmu mění na vitamín A, který
napomáhá zachovat si mládí a chrání nás před infekcemi.
Množství : Růžový grapefruit denně pokryje denní dávku vitamínu C.
 
 
HROZNY

 
 
Účinky : Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec.
Hrozny obsahují kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové
prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organizmu
nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale
pomáhá i jasnému myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů,
podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny
skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při
žlučových a ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů.
Šťáva se používá při léčbě chorob, které vznikají hromaděním toxinů v těle.
Působí močopudně a žlučopudně, mírně prohání. Protože mají hrozny
močopudný účinek, pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižují
kyselost žaludečních štáv. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí
z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí,
je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou
doslova energetickou bombou.
Množství : Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na
zpestření studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace
rokfóru a bobule hroznů je opravdu vynikající. Základním pravidlem je mít
kvalitní hrozny, čerstvé, ve střední velikosti, s pevnou slupkou a se
šťavnatou a masitou dužinou. Z kvalitního základu je potom i kvalitní produkt.
 
 
HRUŠKA

 
 
 
Účinky : Obsahuj mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor a lehce stravitené
cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v
kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v
lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku.
Vařené a pečené se používají proti kašli a na záduchu, odvar ze sušených
hrušek proti průjmům. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a jiné
poruchy trávení. Některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která
lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud se jedí syrová,
způsobují těžkosti. Plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky
ušlechtilé.
Množství : Když občas sníme hrušku, pozitivně si tím stimulujeme lepší náladu.
 
 
JABLKO

 Účinky : Jablka téměř neobsahují bílkoviny, mají však vysoký obsah vody, málo sacharidů a ve slupce nepatrné množství vody. Mimořádně jsou bohatá na
vitamíny a stopové prvky. Jablka mají
 
 
vysoký obsah draslíku. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerují a
očišťují organizmus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou
účinná při bolestech hlavy a závratích. Pomáhají proti průjmu i zácpě. Proti
průjmu pomáhajú sladká jablka, při zácpě zase kyselá, která povzbuzují
činnost střev. Jsou osvědčeným prostředkem při těžkostech s klouby.
Podporují odolnost proti chorobám. Jablka působí jako vynikající omlazovací
kúra. Ze slupky a dužiny, které chrání jaderník, se v lidském organizmu uvolňují
látky s léčivým i preventivním účinkem. Odvar z jabloňových květů má
uklidňující účinky a zmírňuje záchvaty kašle. Při chřipce a kašli se
osvědčilo pití šťávy z jablek. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou
konzumované večer váže ve střevech toxické látky.
Množství : Víceré výzkumy potvrdily, že konzumace jednoho jablka ráno a
večer výborně regeneruje a očišťuje organizmus.
 
 
JAHODY

 
 
 
Účinky : Obsahují mangan, který účinkuje jako afrodiziakum. Také urychľují
látkovou výměnu a dodávají vitamíny E a C, které vážou volné radikály.
Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu při revmatizmu a dně.
Množství : Stačí jíst 20 dkg denně v době sezóny, dají se již koupit i mimo ni.
 
 
MERUŇKY

 Účinky : Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí
procesy stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují
únavu a poruchy
 
 
soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před vlivem
volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají
vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají
příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.
Množství : Čerstvé, nebo sušené meruňky jezte libovolně. Pecky ale ne! Už tři
plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka.
Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20% denního příjmu
draslíku, ženám více než 10% železa a mužům téměř 20%.
Upozornění : Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Ani těhotné ženy
by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí
mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.
 
 
OŘECHY


 
 
Účinky : Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi, selenu a
kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek. Loupané ztrácejí mnoho výživných
vlastností.
 
 
POMERANČE


 
 
Účinky : Vitamíny a selen posilují obranyschopnost organizmu. Kalium a
magnezium organizmus pročišťují. Jsou zdrojem vitamínu C. Mají
protirakovinové účinky. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní
vlásečnice.
Množství : Pomeranče v jakémkoli množství podporují odolnost proti
chorobám. Výzkumem se zjistilo, že lidem kteří jedli denně 100g citrusového
ovoce se snížilo riziko rakoviny. Čerstvě vytlačená šťáva má vysoký obsah
vitamínu C, draslíku a kyseliny listové.
 
 
ŠVESTKY
 

 
 
 
Účinky : Ideální spojení vápníku a fosforu působí blahodárně na posílení
kostí a pomáhá trávení.
Sušené švestky jsou známy svým laxativním účinkem a poskytují užitečné
množství vlákniny a železa.
 
 
 
Zdroj neznámého původu, nalezeno na netu !!!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář